"tag dine sko på" DEZENT Dæk & Fælg ABC

Hvad har sko og fælge til fælles? Om foråret skifter vi fra vintersåler til sommersåler. Mens sommerdæk øger køreglæden og giver mere sikkerhed, giver fælge ikke kun et vist oomph, de er også uundværlige. Men du kan ikke bare tage dem af og tage dem på. Du skal overveje et par ting ved at kombinere dæk med fælge for at være sikker på vejen og for at overholde lovkravene.

Det grundlæggende om fælgkøb

Regel nummer 1 : er fælgen godkendt til bilen

Derfor bør du overveje følgende tre punkter før køb:

  • Passer fælgen tekniske til min bil?
  • Er min fælgdimension teknisk mulig og juridisk tilladt?
  • Er certifikatet (ABE eller ECE) for min bil på plads?

Træf et sikkert valg og undgå ubehagelige overraskelser, når du har klarhed over alle tre punkter. Når vi taler om sikkerhed, så er de fælge, der fremstilles og tilbydes af DEZENT, produceret strengt efter de højeste europæiske kvalitetsstandarder. Derfor kommer de med tre års overflade- og suppleringsgaranti.

 

Bild1 EN
En alufælgs opbygning

Fælg beskrivelse:

for eksempel. 7,5Jx17H2

7,5.....nominel bredde (fælgbredde)

J........fælghorn str

17......nominel fælgdiameter (tommer)

H2.....dobbelt hump (afhængig af type af hump)

A: Fælgbredde

Fælgbredden beskriver den indvendige afstand af de to fælghorn. Det angiver også den nominelle bredde af en fælg.

B: boltcirkeldiameter(PCD)/antal huller

Angiver diameteren eller antallet af bolte, der er monteret på hjulnavet på den respektive bil.

C: Diameter på centerhul

I et forsøg på at være så fleksible som muligt, bruger DEZENT såkaldte centreringsringe. Det betyder, at en fælg med et givent centerhul kan bruges til flere bilmodeller.

D: Offset (ET)

Markerer afstanden mellem anlægsfladen og fælgens sande midterlinje. Dette mål er meget vigtigt, da den bestemmer placeringen af ​​hjulet på en bil.

E: Hump

Humpen forhindrer dækket i at glide af alufælgen under påvirkning af stærke sidekræfter (f.eks. kurvekørsel) og et tilhørende pludseligt tab af lufttryk. der findes flere forskellige. 

F: Fælghorn

Fælghornet er den yderste kant af en fælg. Fælgflangen lider mest af kantsten. Fælgflanger kommer i forskellige designs. Den mest almindelige type til personbiler er J.

 

Bild 2 EN

Kend dit dæk

Følgende tegning forklarer producentens oplysninger, der vises på dækket.

Dato for dækfremstilling

Den såkaldte DOT-kode på dækkets sidevæg angiver fremstillingsdatoen. Et firecifret tal beskriver ugen og produktionsåret. Dæk, der ikke er ældre end fem år, kan stadig sælges som nye dæk. Dæk, der er fremstillet for mere end ti år siden, bør kasseres, selvom de stadig har tilstrækkelig slidbane.

Opbevaring af sommer- og vinterdæk

Specialforhandlere opbevarer dæk mod et mindre gebyr. Hvis du selv opbevarer dine dæk, skal du sørge for, at dæk på fælge opbevares liggende eller hængende og stående, hvis de opbevares uden fælge.

Pas på mønsterdybden

For at sikre trafiksikkerheden gælder der i Europa en obligatorisk minimumsmønsterdybde på 1,6 mm for personbil- og motorcykeldæk og 1,0 mm for lette motorcykler. Omfattende test har dog vist, at den obligatoriske mønsterdybde kun giver en smule sikkerhed. Sommerdæk bør have en slidbane på minimum tre millimeter, mens vinter- og helårsdæk skal have en slidbane på minimum fire millimeter.

Pas på rotationsretningen

Undgå sideskift ved dækskift. Dette fører til en ændring af rotationsretningen, hvilket fremmer slid, rullestøj og dækubalance. Dæk mærket "rotation" viser den korrekte rotationsretning.

Vigtig monteringsinformation

hjul skal altid spændes med en momentnøgle og det korrekte moment for at sikre optimal montering.

Efterspænd hjulboltene

Hjulboltene skal kontrolleres efter ca. 50 til 100 km. efter hver dækmontering og efterspændes om nødvendigt.

Helårsdæk – hvad skal du overveje ?

Helårs- eller all-weather dæk bruges ofte som et alternativ til vinter- og sommerdæk. De er et kompromis med hensyn til gummiblanding, som skal være velegnet til både lave og høje temperaturer. Derfor råder eksperter til at skifte helårsdæk med jævne mellemrum, cirka hver sjette måned fra foraksel til bagaksel for at sikre ens slidbaneslid. Alt dette afhænger naturligvis af bilen og de kørte kilometer.

Hvad er specielt ved elbiler?

Elbiler stiller særlige krav til dæk, fordi de på grund af batteripakken og det kraftige hjulmoment generelt har en højere totalvægt. Nogle producenter tilbyder allerede specielle dæk til e-biler. Hvad angår e-biler, er lav rullemodstand og samtidig høj rækkevidde vigtigt.

Værksted eller Gør-Det-Selv?

Vi går lige til sagen: Af sikkerhedsmæssige årsager bør skift af fælge og dæk altid foretages af uddannet personale på et specialværksted. Dels skal det elektroniske dæktryksovervågningssystem (TPMS) ofte nulstilles ved dækskift, og dels skal hjulene også være korrekt afbalanceret.

Hermed kommer vi lige til sagen: Af sikkerhedsmæssige årsager bør skift af fælge og dæk altid foretages af uddannet personale på et specialværksted. Dels skal det elektroniske dæktryksovervågningssystem (TPMS) ofte nulstilles ved dækskift, og dels skal hjulene også være korrekt afbalanceret.

Det du dog selv kan gøre er at vælge din egen drømmefælg, fx ved at bruge den specielle DEZENT fælggarderobe, fælgkonfiguratoren i 3D. Vælg din bil, og du vil med det samme kunne se mange passende fælgmodeller. Ved at indstille et par filtre kan du begrænse udvalget og vælge den fælgmodel, der opfylder dine behov perfekt.

Prøv det nu, det er sjovt : 3D FÆLGKONFIGURATOR

Bild 3